Chia tay Hàn Thế Thành năm 2004

Hàn Thế Thành là một con người tài hoa không chỉ riêng cho Việt Nam mà cho một cộng đồng rộng lớn hơn của một xã hội anh đang sống. Anh đã tìm đến tôi và tự nguyện làm một người dạy học bình thường dù rằng tôi biết anh là một người đã nổi tiếng trên thế giới.

Sau đây là đoạn phỏng vấn của TUG (Hoa Kỳ) và Hàn Thế Thành.

http://www.tug.org/interviews/thanh.html

Dave Walden, interviewer:     Please tell me a bit about your personal history independent of TeX.

Hàn Thế Thành, interviewee:     I was born in Vietnam in 1972 and lived there until 1990, when I got a chance to go study in the Czech Republic (at that time still named Czechoslovakia). I studied at the Masaryk University in Brno from 1991 to 2001 and got a Master’s degree and later PhD degree in Computer Science. Then I went back to Vietnam and worked at the University of Pedagogy in Ho Chi Minh City (also known as Saigon). Since 2006 I have been living with my wife in Bielefeld, Germany, where my wife is studying.

 DW:     What was your job at the University of Pedagogy?

HTT:     I was teaching introductory programming and working as a network administrator.

Nhờ Hàn Thế Thành tôi có được Nguyễn Tân Khoa và sau này Huỳnh Tấn Đạt, Nguyễn Thanh Phước. Và quan trọng hơn, Hàn Thế Thành khuyên tôi nên sử dụng Linux. Và tôi đã sử dụng Linux từ đó đến nay.

Năm 2004 Hàn Thế Thành xin nghỉ dạy để sang CHLB Đức làm việc. Tôi quí anh và tôi tiếc vì mất anh nhưng tôi vẫn chấp nhận để Thành được làm việc tại những nơi mà tài năng của anh có dịp phát huy. Chúng tôi chia tay vui vẻ và tôi cũng đã giúp anh viết một nhận xét độc lập về anh để anh có dịp sống và làm việc tại nước Anh.

Sau đây là tấm ảnh ghi lại buổi chia tay. Quả thật không ai hiểu Hàn Thế Thành quí giá với tôi như thế nào. Trường ĐHSP TP HCM từ chỗ gần như hoàn toàn không biết gì về mạng máy tính, ngay từ những năm 2002 khi tôi làm Trưởng Khoa Toán-Tin, đã hình thành và thật sự có một hệ thống mạng Internet hoàn chỉnh và chuyên nghiệp được quản trị bởi những con người tài năng: Nguyễn Tân Khoa, Huỳnh Tấn Đạt và Nguyễn Thanh Phước. Vài năm nữa những con người này sẽ học xong Tiến sĩ CNTT từ nước ngoài về. Có ai biết sử dụng họ không?

Hàn Thế Thành ngoài việc sáng tạo ra PDF\TeX anh còn là người chế tác ra các font chữ Việt tương thích với \LaTeX. Sau đây lại là một đoạn phỏng vấn của buổi phỏng vấn nói trên.

DW: I understand that you have spent (a lot of) effort adding Vietnamese support to a number of fonts. How did you get involved with this and how did you go about it?

HTT: As I was learning TeX, I was interested in using it for Vietnamese too. At that time there was a package called vcmr by Werner Lemberg, which already 6provides quite good support for typesetting Vietnamese. However, I was not happy with the shapes of Vietnamese letters, so I decided to add Vietnamese letters to the CM fonts by myself. It was only a hobby activity, and I didn’t have any artistic background. I learnt mostly by looking at existing fonts and reading materials that I could find, as well as from comments I received from experienced people. I added the Vietnamese letters to CM fonts using Metafont. To convert those fonts to Type1 format, I used a combination of several tools: Metafog, FMP (by Y&Y), a2ac, and some of my own Perl scripts. To add Vietnamese letters to existing Type 1 fonts, I used more or less the same route, although I drew the accents using FontLab. There are more people involved in vntex: Werner Lemberg and Vladimir Volovich for LaTeX support, and Reinhard Kotucha for testing\maintaining the package and making everything neatly conform to TDS and providing what is required by TeX Live and CTAN such as having a README file, copyright notices, etc. There is no active development on vntex anymore, since vntex has quite a large number of fonts already. There is even a Vietnamese translation of the math font survey for TeX by Stephen Hartke, which means that most of the text fonts mentioned in the survey have a Vietnamese version, too.

DW: Thank you, Thành, for taking the time to participate in this interview. It has been an honor for me to communicate with someone who has had such a major impact on the continuing use of TeX.

Trước khi Hàn Thế Thành về Khoa Toán-Tin, tôi cũng đã có nhiều nỗ lực sử dụng được tiếng Việt với \LaTeX. Nhân đây ghi lại câu chuyện vui của một thời như thế.

2 responses to “Chia tay Hàn Thế Thành năm 2004

 1. Xin chào bác… em đọc đến cái đoạn xuất Excel ra LaTeX mà thấy thú vị quá mà tìm trên internet không có tài liệu nào. Bác có thể cho một chút hướng dẫn không ạ?

  • Tạm thời đọc hướng dẫn bằng tiếng Anh.

   SOURCE
   ~~~~~~
   The development repository and the bug tracker for this package is hosted at https://launchpad.net/excel2latex .

   Download file xla sau đây:
   http://mirrors.ctan.org/support/excel2latex/Excel2LaTeX.xla

   INSTALLATION
   ~~~~~~~~~~~~
   Just open the file Excel2LaTeX.xla in Excel. Then you will have two additional menu items in your “Tools” menu and a new toolbar with two buttons on it. For Excel 2007 and later, you will have two new buttons in the “Add-Ins” ribbon. If you plan to use the program frequently, you can save it in your addin directory and add it with Tools/Add-in. This way it will be loaded whenever Excel is opened.

   USAGE
   ~~~~~
   Just select the table to convert and hit the button “Convert table to LaTeX”. You will be given the option to save the result to a .tex file, or send it to the clipboard (so you can paste it into your LaTeX editor). Hit the “Store” button to store the current settings so you can “Load” them later or “Export all” to LaTeX.

   Here a small example: First the excel table:

   File excel mẫu

   and here the code generated by Excel2LaTeX

   % Table generated by Excel2LaTeX from sheet ‘Estimation LES’
   \begin{table}[htbp]
   \centering
   \caption{Add caption}
   \begin{tabular}{rrrrrrr}
   \addlinespace
   \toprule
   {\bf } & \multicolumn{ 6}{|c}{{\bf from the Estimation}} \\
   \midrule
   {\bf Good} \\
   agr & 0.01 & 68.79 & 8262 & 0.29 & 0.00 & 3.75 \\
   fd & 0.03 & 329.83 & 8262 & 0.20 & 0.00 & 16.15 \\
   mnf & 0.14 & -365.17 & 8262 & 0.67 & 0.01 & 52.49 \\
   ppp & 0.01 & -16.51 & 8262 & 0.32 & 0.00 & 8.54 \\
   ene & 0.03 & -26.40 & 8262 & 0.46 & 0.00 & 24.08 \\
   crp & 0.02 & -45.15 & 8262 & 0.72 & 0.00 & 6.41 \\
   nmm & 0.00 & -4.34 & 8262 & 0.29 & 0.00 & 1.51 \\
   \bottomrule
   \end{tabular}
   \label{tab:addlabel}
   \end{table}

Trả lời

Mời bạn điền thông tin vào ô dưới đây hoặc kích vào một biểu tượng để đăng nhập:

WordPress.com Logo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản WordPress.com Đăng xuất / Thay đổi )

Twitter picture

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Twitter Đăng xuất / Thay đổi )

Facebook photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Facebook Đăng xuất / Thay đổi )

Google+ photo

Bạn đang bình luận bằng tài khoản Google+ Đăng xuất / Thay đổi )

Connecting to %s